KATEGORI: DRYCK

ALLT OM DRYCKER, VIN, ÖL, ALKOHOLFRITT OCH ANNAT TREVLIGT ATT NJUTA AV. ANSVARSFULLT
Vinonista

SCEG 2021

Ett vin som matchas fint med grillat lamm, fläsk eller vildsvin är SCEG - Aglianico del Vulture. Det har nu blivit dags för årgång 2021 av vinet.

Första årgången som såldes var 2018. Vinerna har år för år blivit allt mer koncentrerade och 2021 är den kraftigaste årgången hittills.

Vinet görs på druvan Aglianico från vulkanen Vulture i regionen Basilicata. Regionen ligger, som ni ser på kartan nedan, långt söderut men Vulture reser sig 1326 meter över havet.

Vulkanens sluttningar är omgivna av frodiga skogar av ekar, bokar och kastanjeträd som fångar upp fukten och reglerar mikroklimatet även för vinodlingarna.skrivet av Stefan fischerström

Munferie Vino Rosato

Rosévinet Munferie på druvan Albarossa av fantasktigt duktiga Viotti Bianca har efter succen med deras röda vin som heter Piemonte Albrossa skapat ett fantasktigt bra Rose vin på samma druva en Rose med underbar smakrikedom utan att för den skull vara söt 


 


Druvorna skördas exakt på dagen när druvans mognad är på topp. Bianca med vänner bär sedan in druvorna i vinkällaren. Vinframställning börjar direkt för att bevara aromerna och den sker i rostfritt stål med en skalmaceration på 6 timmar. En längre skalmaceration än många ljusare roséviner. Bianca gör det för att extrahera så mycket aromer ur skalen som möjligt. Vinet tappas efter jäsning på flaska och vilar ett par månader innan det släpps för försäljning. 


  


Mörkt rosa med körsbärs toner. Doften är packad med röda bär som jordgubbar, hallon och äpple plus lite söta citrustoner. I smaken är vinet fylligt och med en lång ihållande syra. 


  


Matmatchning är förhållandevis bred för att vara rosé. Sommarens sallader med räkor, kyckling eller haloumi. Smakrika pastarätter med skaldjur eller vitt kött. Servicetemperatur vid 9-10 grader. 


  


Låg, 5 år. Jag öppnade i och för sig nyligen en 6 år gammal flaska och den var väldigt god. Kanske kan vinet ligga längre men risken är att friskheten blir för tillbakadragen 

Mer om druvan Albarossa 


Albarossa skapades som en klon av druvorna Nebbiolo och Barbera. Den togs fram på 30-talet av Giovanni Dalmasso. Åtminstone var Giovannis avsikt att korsa Barbera med Nebbiolo. Målsättningen var att kombinera Barberans fruktiga aromer med Nebbiolos blommighet och komplexitet. Slutresultatet blev enligt mig och många andra en succé. 2009 gjordes det en DNA-analys av druvan Albarossa som pekar på att korsningen gjorts med Barbera och Nebbiolo di Drunero även kallad Chatus. Alltså inte Nebbiolo som avsikten var från början. Flera vinmakare menar dock att en sådan miss är otänkbar och vidhåller att Giovanni lyckades. Det jag kan konstatera är att Giovanni alldeles oavsett har skapat en intressant druva som generellt ger viner med mer struktur och komplexitet än Barbera. 
skrivet av Stefan Fischerström


SPORT DRYCK PÅ MARVEL FIGURER

Efter ett intiensivt tränigspass är det viktigt att fylla på depåerna med vätska igen. och varför inte göra det precis som superhjältarna från Marvel när ändå är igång?

Marvel Super LXR Hero Hydration Citrus Lemon lime hjälper till att återsälla kroppens vätskebelans under fysisk aktivitet och bidrar med hydrerring och näring till kroppen.

skrivet av stefan Fischerström

Barolo Comune di Verduno

Vinonista har blivit med vår första kommun Barolo. För att vara lite mer exakt så är det vår producent Cascina Massara som från årgång 2019 gör en Barolo med bara druvor från Verduno.
 
Här står jag och Gianluca framför vinet när det fortfarande mognar i Massaras stora fat. Nu är vinet tappat på flaska och har nått Sverige.


Cascina Massaras Barolo Comune di Verduno är en blandning av vinstockar från tre vingårdar i Verduno.
 
Neirane med sina vita kalkrika jordar 20%, Castagni med högre höjd och mörkare jordar 60% och 20% från den ikoniska Massara-vingården, en vingård som vetter mot morgonljuset i öster.
 
Druvorna från de tre är samjästa och de tar verkligen fram fräschören i 2019 års årgång.


I doften känns den förvånansvärt mogen. Jag känner också att detta vin kommer få en fin utveckling i vinkällaren. Smaken är intensiv med en fin fruktighet. Finishen är ren och frisk, med tydliga, men behagliga och fint integrerade tanniner.


 


Årgång 2019 i Barolo var en allmänt sval växtsäsong som ledde till en sen skörd. Druvorna hade därför tid att samla på sig mer komplexitet.
 
Barolo viner från 2019 är generellt strukturerade, balanserade och byggda för lagring. När Wine Spectator betygsätter årgångar ger dem 2019 en poäng mer än den av mig älskade årgång 2013. Återstår att se om de har rätt om några år när jag kan prova 2019 med lite ålder


 


Förra nyhetsbrevet skrev jag om att jag 2024 inte deltar i Vinordic på grund av Systembolagets omfattande konkurrenshinder mot ordervaror.
 
Jag fick en väldigt fin respons men också många frågor. Här kommer några korta klargöranden:
 
Våra viner finns fortfarande att beställa på systembolaget.se 
 
Men istället för att investera i marknadsföring för att nå nya kunder så lägger vi de pengarna på att köpa in mer spännande viner till er befintliga kunder.
 
Personligen så växlar jag tid, och framförallt energi, från att jaga Systembolagets ledning till att istället jaga restaurangkunder.


Skrivet av stefan fischerström